Tur(e) ridning över bommar

Förra veckan när jag red Ture på dressyren så blev jag besviken. jag hade helt enkelt tagit förgivet att han skulle gå lika bra som två veckor tidigare. Förra gången red jag honom som nummer två. Denna gången red jag honom först så då är det inte så konstigt att han inte är perfekt ifrån början.

Hade jag inte ridit honom perfekt två veckor tidigare så hade jag säkert varit nöjd. vi är ändå nya med varandra. Han kändes helt okej nästan bra imellanåt. Det märks att han är ridskolehäst. När ridläraren sa att vi skulle galoppera.. Innan jag hann  blinka så hade ture redan galopperat ett halvt volt varv. Sedan skulle vi göra skänkelvikning på diagonalen. I ena varvet som var hans enkla varv så svängde han själv in till skänkelvikningen. Ambitiöshäst.
 
 
Idag red jag honom igen och han var fanatisk <3
 

Det var markarbete på schemat. Jag hade inga krav på honom i början. Jag såg bara till att han var framme på skänkeln och gjorde några ökningar. Förra veckans problem var att jag ville ha ihop honom direkt. Men han är en stor häst som behöver tid på sig. Efter en stunds ridning så kände man att han var redo att ridas. Ett läge jag inte ritkigt kom till förra veckan. Ett läge då han är skitrolig att rida. Vi fick rida korta snett igenom över bommar för att sedan rida en båge till snett igenom igen.
(över de lila bommarna)

-

Det gjorde han helt okej även om han ville svänga tidigare än mig (han är ju ridskolehäst.. han vet ju hur man gör!).  Efter hand så fick vi träna på att minska och öka avståndet mellan bommarna. Det tyckte jag han gjorde helt okej. Även om han är ganska seg i sina reaktioner när jag vill honom öka/minska.

Sedan skulle vi galoppera på en volt över upphöjda bommar (de gula). Det är en övning som är rätt jobbig för hästara. Tyckte det gick helt okej. Galoppen kändes ialflall bra även om det hoppmäsigt inte kändes förberendande inför riktiga hinder (men det kan ha varit för de mer eller mindre bara var markbommar) I andra varvet så hade han riktigt bra galopp. Provade att öka lite och det gjorde han riktigt bra.

Efter det fick vi hoppa två små hinder på långsidan (röda bommar)

1. Vi skulle rida på 6 galoppsprång. Jag tänkte inte så mycket på tempot. Men jag blev förvånad över hur framåt han var. Det gick nästan fort. Jag hade mer trott att jag skulle få driva lite. Vi klarade 6 språng.
2. Nästa gång skulle vi rida på fem. Inga problem. Det var bara att öka lite. Häftigt känsla.
3. Sista gången skulle vi tillbaka till 6 språng.
 
Hästen är helt fantastisk. Helt underbar att rida. Tidigare har jag oroat mig inför hoppningen för att han har varit svår att reglera men det var inga problem.


Men han är som sagt lite långsam i sina reaktioner så det är något att jobba vidare på.
 
 
 

6 februari, dressyr

Jag får väl försöka skriva en lite längre recension av Ture. Roligt att att ha i framtiden. Det jag skrev förra gången jag red honom (september 2013) är väldigt roligt att läsa nu. Så om jag ska rida Ture en längre tid så blir det träning på att reglera tempot i de olika gångarterna inför hoppningen. Men vem vet. Jag kanske inte får rida någon hoppning på honom eller ens rida honom imorgon.
 
Iallafall förr förra veckans ridning. Han hade gått i gruppen innan så när jag kortade tyglarna och han kändes väldigt motvilligt att vad form hette så undrade jag vad jag hade framför mig,Men ganska snart började det kännas bra.  Man kände hur viktigt det var med att ha ordentligt stöd på båda tyglarna. Samt extra stöd på vänster (något man får träna bort med tiden).
 
Det kändes som rena dansen att rida honom. Han bara dansade fram. Det gick knappt att rida lätt på honom. Han riktigt bjöd in till att sitta ner.  Men hans galopp.. Den är stor. Där har man lite att rida. 
 
 
Det hade varit roligt att rida honom på heltid (dvs varje fredag eller iallafall varje dressyr). Det finns lite att jobba med även om han inte känns så komplicerad. Det är en stor häst. Han behöver bli starkare och kunna bära upp sig lite lättare. Så jag hoppas på honom imorgon. Annars blir det säkert bra i vilketfall.  Samtidigt så hade det varit bra att rida dressyr på monkey imorgon för att känna efter vilken häst jag hade velat rida om jag fick bestämma. Monkey gick väldigt bra förra dressyr omgången. Men Ture kanske är roligare att rida?
 
Det är en himla tur att jag inte bestämmer häst utan Frida. 
 
Bilderna är tagna 2011(eller något). Jenny red honom mycket när han var ny.
 
 
 
 
 

Tur(e)ridning, 2015

Nu har 2015 börjat!
 
Jag har hunnit med fem ridlektioner.  De fyra första var på Monkey. En dressyr lektion där jag red riktigt riktgit riktigt bra. En hopplektion där jag inte red riktigt lika bra.
 
Jag började rida Monkey våren 2013 och red honom en halv termin. Under sommaren så blev han skadad. Så jag började rida honom senhösten/vintern 2013 igen. Sedan fortsätte vi hela 2014. Så jag har ridit honom 3 terminer totalt men 2½ termin i rad. (hemkt komplicerat detta).


Jag tycker Monkey för det mesta är en fantatisk häst. Men det finns stunder jag undrat om det vore mer taktiskt att byta häst för att lära mig mer. Antigen har Monkey känts svår att rida (han blir lätt spänd och är svår) eller på dressyren härom veckan där vi red jäkligt bra. Då kändes det som man kanske skulle byta häst för nya utmaningar. Men det luriga med att vilja byta häst är att veta vem man vill rida istället. Speciellt om man ska tänka taktiskt. Jag har inte orkar fundera ut vem jag vill rida men jag har väl känt att ture står ganska högt på min "reservlista" över hästar jag vill rida förutom Monkey.

I fredags hände det. Alla vi som ridit samma hästar det senaste året fick byta (utan att jag pratat med Frida om det) och jag fick rida Ture. Vi hade en väldigt kort romans efter sommaren 2013 som att går att läsa här.

Vi var som sagt någa stycken som skulle byta häst förra fredagen så några av mina ridkompisar var väldigt nervösa. Själv tycker jag att det värsta med att byta häst är att man lätt bli svartsjuk för att någon i gruppen ska rida "min" monkey. Vilket är en väldigt märklig känsla. Det är två i min ridgrupp som jag ridit med i snart 10 år.. Jag hade hellre sett att någon av dem red Monkey. Jag vill ju att de ska få prova hästen jag tycker är fantastik. Men jag missunnar inte ryttaren som red Monkey i fredags. Jag är glad för hans skull att han fick rida Monkey. Men jag hoppas ju att någon av mina kompisar får rida Monkey någon gång.
 
Ridlektionen på Ture kändes fantastiskt. Jag njöt av varenda sekund. Det kändes helt underbart att rida. Allt "slit" med Monkey har verkligen lönat sig och jag kände verkligen hur mycket jag utvecklas. Så taktiskt så kanske det inte spelar någon roll om vem jag rider. Jag utverklas tydligen ändå.

Jag red verkligen super bra! Jag hoppas faktiskt att få rida honom igen.

.